No resulta difícil contemplar a Oliva bigues, cabirons o jàssenes de fusta rogenca engalanant els sostres de les cases velles. Són, generalment, habitatges construïts entre els segles xix i xx amb fusta d'arbres centenaris. Durant dècades, la mobila (pi melis americà) esdevingué un element capital en l’arquitectura valenciana per a bastir edificis, portes i finestres, però també amb aplicacions industrials, com ara la fabricació de mobles o instruments musicals, construcció de vaixells, travesses per a les línies fèrries, etc. Hui en dia no és estrany veure fusters, restauradors o antiquaris buscar mobila vella quan es produeix un enderroc, ja que ara se subministra mobila nova, d'inferior qualitat, provinent d’arbres relativament joves conreats en plantacions intensives.
Bosc de coníferes als EUA |
En època precolombina, els boscos del sud-est nord-americà conformaven les
terres ancestrals dels indis Choctaw, Creek, Chickasaw, Cherokee i Seminola. Però
amb la colonització europea, la tala d’arbres esdevingué un negoci molt
lucratiu que oferia un producte versàtil de gran qualitat. Aquells pins tenien una antiguitat incalculable, cosa que els conferia unes característiques excepcionals. La densitat de la mobila vella, entre 0,8 i 1
g/cm3, proporciona gran resistència a la humitat i organismes
xilòfags, com ara corcs i tèrmits, i assegura una
durabilitat quasi infinita. Respecte del nom, cal dir que amb la denominació genèrica de «mobila» es coneixia la fusta
de diferents espècies de coníferes: el Pinus
palustres, el Pinus taeda, el Pinus
elliottii i el Pinus echinata,
sent les dues primeres les més apreciades per l’altura que assolien els
arbres.
En 1830, el Congrés dels Estats Units aprovà la Llei de Remoció d’Indis, una norma que expulsava els indígenes dels seus territoris. En conseqüència, les cinc tribus esmentades van ser deportades a l’oest del país, un fet que es coneix amb el nom de «Senderol de llàgrimes». Hom calcula que uns 70.000 natius van abandonar les terres dels seus ancestres, un èxode que provocà la mort de més de 3.000 persones. Després, aquella natura salvatge que des de temps immemorial havia sigut la terra sagrada dels indis nord-americans, anava llanguint a cop de destral. I fou tanta la cobdícia amb què actuaren els llenyaters que boscos sencers van desaparéixer. Al capdavall, en bona cosa del territori desforestat d’Alabama i altres zones meridionals estatunidenques no trigaren a proliferar plantacions cotoneres, terres conreades amb mà d’obra d’esclaus afroamericans. Actualment, les autoritats han emprés polítiques encaminades a reforestar els ecosistemes i recuperar part de la biodiversitat perduda.
Choctaw Village (oli de François Bernard, 1869) |