dimarts, 16 de juny del 2020

UNA ALQUERIA ISLÀMICA A LA PARTIDA DE SANTA FE

Hi ha una zona a Oliva situada entre el barranc de la Lloseta i el barranquet de l’Elca coneguda com la Pedrera o la mina dels Gòrios. S'emplaça a la partida rural de Santa Fe i, a principi dels anys setanta del segle passat, va ser protagonista d’una interessant troballa arqueològica. Mentre les excavadores desmuntaven els vells bancals de garrofers i oliveres, hi van sorgir vestigis d'antigues construccions. Malgrat la destrossa que la maquinària havia causat al conjunt arqueològic, el funcionari municipal Salvador Climent va poder examinar l’entorn i classificar les restes de ceràmica aparegudes.
 
Concretament, al jaciment hi havia els murs d’una casa, més de vint sitges subterrànies per a l’emmagatzematge de productes, una estructura circular, una zona empedrada (possiblement part d’un pati) i tres sepultures. La ceràmica, quasi tota asclada, identificava restes d’olles, cànters, gerres, cassoles, bols, rentamans, cadufs, fioles, llibrells, ataifors, etc. Els arqueòlegs denominen el lloc el jaciment medieval de Santa Fe i, amb la datació de les restes trobades, consideren que es tractava d’una alqueria musulmana del segle X, anterior a la conquesta cristiana.
 
Vista aèria de la pedrera de Santa Fe
(Imatge: Google Earth)
Oliva té alguns jaciments arqueològics catalogats, recialles d’antigues cultures que han poblat aquesta terra. Però davall  dels nostres peus encara queden moltíssimes coses per descobrir, esperant eixir a la llum i revelar-nos més capítols perduts de la nostra història.   
 


 
 
Font:
André BAZZANA i Salvador CLIMENT, «El yacimiento medieval de Santa Fe de Oliva (Valencia). Estudio de su cerámica», dins Noticiario Arqueológico Hispánico, núm. 18, Ministerio de Cultura, 1984, pp. 255-339.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada