dissabte, 6 de juny del 2020

L'ALTRA CASA D'ALONSO

La desapareguda Casa d’Alonso era un edifici senyorial construït en la primera meitat del segle XVIII i ocupava l’actual plaça de la Raconada d’Alonso, entre els carrers de l'Església i de les Tendes. Era la casa pairal dels Ciscar i ací va nàixer, en 1760, Gabriel Ciscar, marí, matemàtic i regent d’Espanya. Curiosament, l’immoble ha passat a la història com la Casa d’Alonso, i cal explicar el perquè. Un dels últims propietaris fou José Vives Ciscar (1852-1892), jurista i historiador. Estava casat amb María Consuelo Alonso de Medina i Miquel, nascuda en 1863, filla de Federico Alonso de Medina Pastor i María del Carmen Miquel i Martínez, un matrimoni d’hisendats amb casal familiar a Muro.
 
José Vives i María Consuelo Alonso de Medina residien a València i van ser pares d’almenys quatre fills, segons consta als arxius parroquials. Tanmateix, a la mort de José Vives només en vivien tres: María Luisa, María Teresa i Fernando, els quals van heretar les propietats de son pare a Oliva. En esclatar la Guerra Civil en juliol de 1936, María Luisa i Fernando, de tendència dretana, van ser detinguts per milícies incontrolades i posteriorment afusellats a València. Per contra, María Teresa, religiosa de l’Orde de les Germanes Missioneres Catequistes, va sobreviure i, acabat el conflicte, cedí la casa familiar d’Oliva a les monges clarisses, ja que el seu convent havia estat destruït durant la guerra. Una vegada bastit el nou cenobi de les clarisses al lloc on actualment el coneixem, María Teresa Vives va vendre la casa a l’Ajuntament.
 
La desapareguda Casa d'Alonso a Oliva
El vell casalot dels Ciscar fou enderrocat per a construir un nou edifici que seria la casa dels mestres. Però aquest també va ser derruït a finals del segle XX, i la zona es reconvertí en un jardí circumdat per places d’aparcament de vehicles. Malgrat això, el record de la casa senyorial ha quedat reflectit en el nom de la plaça i també nomina la comissió fallera que cada any planta allà el seu monument.
 
D’altra banda, a la vila de Muro s’hi conserva el casal dels Alonso de Medina a la plaça del Palau de la Senyoria. L’edifici, del segle XIX, també és anomenat Casa d’Alonso i llueix al frontispici l’escut heràldic del llinatge. Fa uns anys, la família Alonso va cedir l'immoble al projecte Microvinya per a usos diversos. Si us abelleix conéixer el Palau i la Casa d’Alonso de la vila de Muro, premeu al vídeo que adjunte tot seguit.
 
 
 
 
 
 
Fonts:
Arxiu Parroquial de Sant Esteve de València.
Juan BLAY NAVARRO, Historia de la Ciudad de Oliva, ECIR, València, 1960.
Salvador CARDONA MIRALLES, «La Casa de Alonso», dins Cabdells VII, AC Centelles i Riusech, Oliva, 2009, pp. 185-221. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada