Translate

dimecres, 3 de juliol del 2024

UNA ANÈCDOTA DELS ANYS 'EGEBEROS'

Fa uns dies, mentre collia tomaques i pebreres en un bancalet que tinc a l’Alqueria de la Comtessa, em vingué al cap un mestre que vaig tindre en segon d’EGB, conegut amb el nom de «don Paco Arròs». Sempre he dubtat si «Arròs» era un àlies o si el seu veritable nom era Paco Ros. El cas és que mai ningú m’ho ha pogut aclarir. Tot i això, segons em contà una vegada un oncle meu, al docent li posaren el sobrenom d’«Arròs» pel seu amor incondicional a les pebreres farcides, plat cum laude de la gastronomia olivera.

Contaven els qui el van conéixer que, una nit, don Paco no podia agafar el son pensant en la cassola de pebreres farcides que sa mare havia preparat i que reposaven a bon resguard dins del rebost. Llavors s’alçà del llit i, sigil·losament, avançà per la foscor a la recerca del preuat tresor. Tal com s’acostava a la cuina, la boca li salivava pensant en aquelles pebreres amanides amb fesols de careta i tonyina de sorra. I en el precís moment en què es disposava a obrir la porta del rebost, una mà voladora li atrapà la seua; tot seguit, una veu exclamà: «Xe! Tu què fas ací?»

No sols s’hereten les fanecades: també la gola desenfrenada per una bona pebrera farcida pot ser qüestió genètica. I aquella matinada, pare i fill s’engoliren amb voracitat un parell de pebrots en menys que canta un gall. Després, esbandiren la resta perquè la mare no s’adonara que en faltaven dos.


Don Paco se les menjava a mos redó

Tanmateix, el record de don Paco mentre collia verdura no té res a veure amb l’anècdota que he contat, sinó amb el seu costum d’entonar en classe una mena de cant gregorià amb lletra inventada que deia: tomacorum, tomacorum, pebrerorum, pebrerorum. Aquest mestre tan peculiar també tenia el vici de rosegar-se el puny, cosa que els alumnes observàvem al·lucinats i amb certa preocupació.

D’ençà d’aquell curs escolar ha transcorregut mig segle. Són una pila d’anys, és cert. Però en la memòria hi ha un racó per a don Paco i les seues manies, així com per a les taules de multiplicar que ell s’encabotà a fer-nos aprendre a cop de recitar-les seguit seguit com una lletania. 

Al mateix temps, els records trauen a escena el meu company de pupitre i un altre que seia darrere meu. L’un es cognomenava Cañamás i l’altre Colomar. Tots dos han mort, encara que en la meua ment renaixen sovint a la vida, i tots plegats revivim aquells meravellosos anys egeberos de la nostra infància. Anys inoblidables, farcits de bons moments, com les pebreres que aquella nit devorà amb deler don Paco.

7 comentaris:

  1. Jo també el vaig tenir i ho recorde perfectament tot. També els pupitres de fusta de dos persones

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sens dubte, don Paco era tot un personatge. Si no recorde mal, residia a Gandia i venia tots els dies a Oliva en bicicleta a donar classe. Potser algú ens puga traure de dubtes.

      Elimina
    2. I gràcies pel comentari ;)

      Elimina
  2. De quina escola era mestre?

    ResponElimina
  3. Sant Josep de la Muntanya.

    ResponElimina
  4. Preciós l'article, Xavier, una crònica novel.lada que ens farà recordar a tothom que l'ha llegit en fets passats amb més d'un somriure. I és que sent jo de la Ribera Alta, a l'ápat que tant li agradava a don Paco Arròs, aquell teu mestre quan tu eres 'egebero', tot i que allí se diu 'pimentons rellenos', no sé per quina raó jo li dic pebreres farcides recordant-me sempre que les faig d'Oliva. Probablement siga de quan mon tio Salvador Pons Franco va ser rector de la parròquia de Santa Maria i anàvem amb mon pare a veure'l a ell i la meua ávia.
    La segona cosa que m'ha fert recordar el teu article és, óbviament, quan jo anava a l'escola Cervantes, l'única que hi havia -i hi ha- a Alcàntera, amb els seus pupitres inclinats de dos alumnes. Tanmateix, crec que els pupitres de quan tu anaves a escola ja no eren aquells inclinats puix que tu ets sis anys més jove que jo o, si ho prefereixes, jo sóc sis anys major que tu. Siga com siga, m'ha agradat molt qué i com ho has escrit,
    antoni pons i frígols

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Antoni, pel teu comentari. Segur que don Salvador també degué fruir les famoses pebreres farcides d'Oliva.

      Elimina